Etsin itselleni talviliikuntaan soveltuvaa välikerroksen paitaa ja tulin kaupungilla kierrettyäni tyhjin käsiin kotiin. Tarjolla oli runsaasti fleecepaitoja ja muutamia karvavuorisia paitoja ja pari kudottua väliasua, mutta ne kaikki oli tehty keinokuidusta. Tuohon tarkoitukseen villa lämmittävyydessä ja hengittävyydeltä pesisi nuo vaatteet mennen tullen ja se ei sitä paitsi ala haista parin käyttökerran jälkeen. Fleece on materiaalina pehmeä, mutta jokaisella pesukerralla siitä irtoaa mikromuovia mikä kulkeutuu lopulta lähivesiin, meriin ja haihtuu veden mukana myös ilmaan.
Päätin jättää fleecet kauppaan ja tulla toimeen vielä no… vanhalla fleecepaidalla sillä uutta en aio enää ostaa. Aion etsiä itselleni sopivan luonnonmateriaalisen välipaidan, vaikka se veisi hetken aikaa. Vaatekaapissani on edelleen keinokuitudusta valmistettuja vaatteita, mutta olen kiinnittänyt huomioita vuosien ajan valintoihini ja pyrin suosimaan kestäviä luonnonmateriaaleja. Rakastan luontoa. Metsiä, järviä, puroja, niittyjä. Puita, kasveja ja eläimiä. Niin ehkä sinäkin. Meillä Suomessa asiat on aika hyvin ja saamme hengittää maailman puhtainta ilmaa ja nauttia puhtaista vesistä. Mikromuovi on kuitenkin suuri uhka tuolle puhtaalle hengitysilmalle ja juomavedelle. Sitä löytyy valitettavasti jo nyt myös meidän vesistöistä ja ilmasta sekä päätyy ruuan mukana lautaselle. Yksi keino vähentää mikromuovia ja muoviröykkiöiden kertymistä luontoon on kiinnittää huomiota siihen millaisia vaatteita ostamme kaupasta. Voit vaikka miettiä omaa vaatekaappiasi. Vaikka kierrättäisit vaatteet ne todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin päätyy kaatopaikalle luontoon. Yksinkertaistettuna kannattaa suosia luonnonkuituja ja välttää keinomateriaalia. Samalla vaikutat myös tuotannon alkupään ketjuun. Luonnon materiaaleista valmistetut vaatteet tehdään uusiutuvista luonnonmateriaaleista. Laadukkaiden luonnonmateriaalien etu on myös se, että ne tuntuvat ihanilta iholla, ovat hengittäviä, mukavia ja kestävät pitkään. On helpompaa tehdä parempia valintoja jos pystyt tunnistamaan mitkä materiaalit ovat luonnonkuituja ja mitkä keinokuituja. Monille meistä ne ovat tuttuja ja ehkä sinullekin, mutta käytyäni muutamien ystävieni kanssa yhdessä vaateostoksilla ja keskusteltuani heidän kanssa aiheesta olen huomannut, että luonnon materiaalin ja keinokuitumateriaalin tunnistaminen ei olekaan niin yksinkertaista nimiviidakossa. Materiaali selviää, kun tarkistat vaatteessa olevasta lapusta mistä se on valmistettu. Suositeltavia luonnon materiaaleja:
Viskoosi, modal ja lyocell ovat muuntokuituja mitkä tehdään puun selluloosasta. Materiaaleista lyocell on uusi ja viskoosia vahvempi. Viskoosi ja lyöcellista valmistetut vaatteet ovat usein ihanan laskeutuvia. Pelkästään jo näiden kolmen aineen välttämisellä vähennät merkittävästi ympäristökuormaa:
Nykyiset halpavaateketjut valitettavasti pursuavat heikkolaatuisia keinokuituvaatteita, mutta kiinnittämällä huomiota vaatteiden merkintöihin niistäkin voi löytyä luonnonmateriaaleja. Samaan asiaan voi kiinnittää huomioita myös huonekalu- ja sisustusliikkeissä. Rakkaiden naapurimaiden kukoistavat huonekalu-, sisustus-, ja vaateketjut ovat valitettavan pullollaan keinokuitua ja pelkäämpä, että maan talouskasvun jälkituotteena ympäri maailmaa jää valtavia maatumattomia muoviröykkiöitä. Ketjujen sisältä saattaa kuitenkin löytää ympäristöystävällisempiä tuotesarjoja. Kovahintaiset brändit eivät ole sen kummemmin pelastus. Yhtälailla arvokas merkkivaate on useimmiten valmistettu keinokuidusta. Suosittelen tekemään viisaita valintoja ja kannattaakin aina tarkistaa mitä pieneen lappuun valmistusmateriaaleista on oikeasti kirjoitettu. Valitsemalla luonnonmateriaalista valmistettuja vaatteita kehosi ja ihosi kiittää. Siitä kiittää myös meidän kaikkien koti, äiti maa. -Eeva Ojalehto-
0 Comments
Leave a Reply. |
Arkisto
March 2022
kategoriat |
Unelma elämä |
Proudly powered by Weebly
|